Home > Drenthe >

Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen in Drenthe is niet zo makkelijk. De prijzen van zonnepanelen zijn flink gedaald. Wij vertellen waar u rekening mee dient te houden wanneer u zonnepanelen gaat kopen.

Zonnepanelen advies

Op deze website ontvangt u advies inzake het plaatsen van zonnepanelen in Drenthe, de prijs van de panelen, het rendement, informatie over omvormers en de installatie van een PV-systeem.

Zonnepanelen subsidie

De landelijke subsidie op zonnepanelen is gestopt. Wij vertellen u hoe u de BTW terug kunt krijgen en hoe u bij uw gemeente in Drenthe subsidie op zonnepanelen kunt aanvragen.

Zonnepanelen kopen in Drenthe

zonnepanelen kopen in Drenthe

Het kopen van zonnepanelen in Drenthe is iets wat u niet elke dag doet. Het is een investering waar diverse partijen mee gemoeid zijn, wat veel tijd kost en ook vele duizenden euro's kost. Daarom is het van groot belang dat u zich van tevoren goed laat inlichten over de diverse mogelijkheden, subsidies en leveranciers. Omdat er bij het kopen van zonnepanelen nogal wat op u af komt, hebben wij hier in het kort beschreven waar u op moet letten.

Zonnepanelen kopen in Drenthe: wat zijn de kosten?

Uw wilt zonnepanelen aanschaffen in Drenthe? Dan wilt u graag weten wat de kosten zoal zijn. Daarom hebben wij alvast een overzicht gemaakt met de kosten en de besparing per jaar. Zoals u ziet verdient u binnen de kortste keren uw investering terug.

 • Voor een huishouden van 1 persoon heeft u 8 panelen nodig, dit kost u tussen de euro 3.000 en 4.200, uw totale besparing bedraagt per jaar euro 420,00.
 • Bij een huishouden van 2 personen heeft u 13 panelen nodig, de kosten hiervoor liggen tussen de euro 5.200 en de 6.400, uw besparing bedraagt euro 690,00 per jaar.
 • Bij een huishouden van 4 personen heeft u 18 panelen nodig, dit kost u tussen de euro 6.200 en 7.600, uw totale besparing bedraagt dan euro 930,00 per jaar.
 • Bij een huishouden van 6 personen heeft u 21 panelen nodig, de totale investering bedraagt dan tussen de euro 7.200 en 8.600 en uw besparing bedraagt dan euro 1.150 per jaar.

Prijsopbouw zonnepanelen

 • Locatie: Het rendement van uw zonnepanelen in Drenthe hangt grotendeels af van de geschiktheid van uw locatie. Zo kunen naburige gebouwen of hoge gebouwen het zonlicht deels dan wel in het geheel blokkeren en dit heeft een negatieve invloed op uw rendement. Controleer dus eerst of er geen hoge gebouwen zijn welke een schaduw werpen op uw woning. Daarnaast is het rendement afhankelijk van enkele woningspecifieke zaken zoals het aanwezige dakoppervlak, de hellingshoek van het dak en de hellingsrichting. Het dakoppervlak bepaalt uiteindelijk hoeveel zonnepanelen u kwijt kunt op het dak, de hellingshoek en hellingsrichting bepalen vervolgens hoeveel zonlicht er op uw zonnepanelen komen. Bij een ideale situatie ligt het dak aan het zuiden met een hellingshoek van om en nabij 35 graden. Bij een plat dak dient u er rekening mee te houden dat de panelen in consoles geplaatst worden en voorzien moeten zijn van ballast, uw dak moet daar dus de nodige draagkracht voor hebben.
 • Energiebehoefte: Op jaarbasis gebruikt een gezin in Drenthe zo een 3500 kWh aan energie. Gaat u zonnepanelen kopen in Drenthe, zorg er dan eerst voor dat u weet wat uw jaarlijkse energiebehoefte is. Daarnaast dient u te bepalen hoeveel van uw jaarlijkse energiebehoefte uw wilt afdekken, dit is afhankelijk van hoeveel u wilt investeren. Het is gebruikelijk om ongeveer de helft van de energiebehoefte af te dekken met zonne-energie. Dit is ruim voldoende om uw ecologische footprint (CO2-uitstoot) te beperken.
 • Budget: Houdt u er rekening mee dat wanneer u zonnepanelen gaat kopen in Drenthe men altijd spreekt over een wattpiek. Een wattpiek is het vermogen van een zonnepaneel onder ideale omstandigheden (de juiste dakrichting, dakhelling, zonne-uren). Daar deze omstandigheden in Drenthe nagenoeg niet voorkomen dient u het PV-systeem af te waarderen met een factor van 0,88 (bron: Siderea - LOB jaar 2009. In andere woorden: wanneer u 1 wattpiek vermogen krijgt aangeboden dan staat dat in Nederland gelijk aan 0,88 watt. Een compleet zonnepanelensysteem kost u in Drenthe ongeveer euro 4,50 per wattpiek, wat weer neerkomt op euro 5,60 per wat vermogen, 1 wattpiek is immers 0,88 watt. Een inschatting van de kosten is simpel te maken door uw jaarlijkse energiebehoefte (in kWh) te vermenigvuldigen met 5,6. Heeft u een vast budget, dan dient u uw budget te delen door 4,5 om uw maximale investering te kunnen berekenen. Deel vervolgens uw budget door 5,6 om uit te rekenen hoeveel kWh vermogen u daadwerkelijk krijgt.

Soorten zonnepanelen

In Drenthe zijn er diverse soorten zonnepanelen op de markt verkrijgbaar, allen zijn ze gebaseerd op Silicium (halfgeleidermateriaal). Het is bij het kopen van zonnepanelen in Drenthe van belang dat u begrijp wat de specifieke voordelen en nadelen zijn van deze panelen:

 • Monokristallijne zonnepanelen: De zonnecellen in dit type zonnepaneel bestaat feitelijk uit 1 kristal. Alhoewel deze panelen duur zijn, hebben ze een hoger rendement per vierkante meter of oppervlakte. Wanneer u uw beschikbare ruimte maximaal wilt benutten dan is het wellicht verstandig om een zonnepaneel van kristallijn te gebruiken.
 • Polykristallijne zonnepanelen: De Polykristallijn panelen bestaan uit meerdere kristallen. Ten opzichte van de Monokristallijne panelen zijn deze relatief goedkoop, maar bieden minder rendement per vierkante meter / oppervlakte. Heeft u voldoende ruimte, dan is dit de meest gangbare optie.
 • Amorfe zonnepanelen: Deze panelen bestaan uit Amorf silicium en bevatten geen kristallen. Doordat deze panelen geen kristallen bevatten worden ze veelal gebruikt in de dunne-film panelen en zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn bovendien stukken goedkoper doch is het rendement vanzelfsprekend ook lager.
 • Monokristallijn kost gemiddeld euro 660 per paneel. Deze panelen hebben een zeer hoog rendement en zijn uitstekend voor kleine daken.
 • Polykristallijn kost gemiddeld euro 600 per paneel. Deze panelen hebben een goed rendement en een uitstekende prijs / kwaliteit verhouding, geschikt voor daken met grotere oppervlakten.
 • Een Amorfe paneel kost gemiddeld euro 400 per paneel en is daarmee de goedkoopste van de drie.

PV paneel systemen

Over het algemeen worden zonnepanelen in Drenthe geleverd als centraal deel van een netgekoppeld systeem. Zo een systeem bestaat uit een omvormer, montagemateriaal, zonnepanelen en in enkele gevallen meetapparatuur. Al deze onderdelen bij elkaar noemt men een zogenaamd PV-systeem. Na het installeren van dit systeem bent u officieel een energieleverancier en zal uw stroommeter op zonnigde dagen terugdraaien. Installatie van deze systemen geschiedt door vakmensen, u kunt het echter ook zelf doen. Daarbij dient u wel rekening te houden dat het zelf installeren van en PV systeem uitermate moeilijk en in sommige gevallen zelfs riskant is. Naast dit systeem bestaat er ook nog een autonoom systeem. Deze systemen zijn zeldzaam en hebben als onderscheidend aspect dat ze niet worden aangesloten op het stroomnet. De opgewekte energie wordt opgeslagen in accu's en kan later door uzelf worden benut. Dit is in principe alleen verstandig wanneer u off-grid wilt leven, bovendien is het schadelijk voor het milieu, accu's belasten namelijk het milieu.

Zonnepaneel-set kopen: 3 tips

 • Wanneer u zonnepanelen koopt in Drenthe, dient u tegenwoordig hierover belasting te betalen. De BTW op de aankoop en de installatie kunt u echter terugvragen
 • Er bestaat geen landelijke subsidie meer, wel kunt u vaak terecht bij uw eigen gemeente (Drenthe) voor lokale subsidies, de installateur kan u daar meer over vertellen
 • De prijzen van zonnepanelen in Drenthe zijn flink gedaald en er bestaat nu de mogelijkheid de investering snel terug te verdienen

Alle zonnepanelen voordelen op een rij:

 • De prijzen van zonnepanelen zijn flink gedaald
 • U bespaart flink veel geld op uw energienota
 • U verminderd uw CO-uitstoot aanzienlijk
 • Zonnepanelen gaan tenminste 25 jaar mee
 • De panelen hebben weinig onderhoud nodig
 • De waarde van uw woning neemt toe
 • U ontvangt de BTW terug van de overheid
 • Teveel energie mag u terugleveren
 • Geschikt voor schuine- en platte daken
 • Zonne-energie is altijd beschikbaar
 • Via onze site bespaart u tot 42%

Bas de Boer

Onderzoeker voor zonne-energiepakket.nl
 • (4.5 Rate)

Zonnepanelen worden steeds voordeliger. De prijzen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Zelfs zonder subsidie op zonnepanelen verdient u uw investering binnen 7 jaar volkomen terug. U kunt als particulier ook de BTW terugvragen en u kunt eventueel bij uw eigen gemeente terecht voor een lokale subsidie. Genoeg redenen om te kiezen voor zonnepanelen.

Navigeer op deze pagina naar:

Zonnepanelen kopen

Maaike Jansen | Schrijver zonne-energiepakket.nl

Zonnepanelen is een investering waar veel tijd en geld mee is gemoeid. Daarom is het van groot belang dat u weet hoe dit in zijn werking gaat...

Zonnepanelen subsidie

Jordy van de Berg | Schrijver zonne-energiepakket.nl

De landelijke subsidie op zonnepanelen is inmiddels gestopt. Wat voor voordeel ontvangt u bij de aanschaf en installatie...


Zonnepanelen prijs

Bert van Dijk | Onderzoeker zonne-energiepakket.nl

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk gedaald. Wat is uw voordeel wanneer u nu panelen koopt en installeert....


Zonnepanelen plaatsen

Martine Bakker | Schrijver zonne-energiepakket.nl

Het plaatsen van panelen is een vak apart. U dient rekening te houden met de juiste richting, hellingshoek en vermogen...

Ontvang 6 gratis offertes

Vergelijk gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van zonnepanelen specialisten bij u in de regio. Bespaar tot 42%

Site error: the file /home/isolatie247/public_html/mmomagelinks.php requires the ionCube PHP Loader ioncube_loader_lin_7.0.so to be installed by the website operator. If you are the website operator please use the ionCube Loader Wizard to assist with installation.